El sparetips i hverdagen

01.

Tip #1

Sluk lyset efter dig.
02.

Tip #2

Skift til sparepærer. Husk at udtjente sparepærer skal afleveres til genbrug! Sparepærer eller led bruger kun en fjerdedel af den strøm, som almindelige glødepærer bruger. Så holder de oven i købet 5-15 gange længere.
03.

Tip #3

Brug kun halogen til spotbelysning Lavvolt halogenlamper har et standby forbrug i transformeren, også når lyset er slukket. For at undgå det, skal der også slukkes for transformeren på stikkontakten.
04.

Tip #4

Drop standby Køb elspareskinner til din computer og dit TV. Elspareskinnerne slukker automatisk for tilsluttet udstyr, når skærm, printer, dvd-afspiller, spilkonsol mv. ikke bruges. Standby-forbruget, de små røde eller grønne lamper, udgør typisk 10-15 % af dit forbrug.
05.

Tip #5

Køb bærbar computer og fladskærm. De bruger typisk kun halvt så meget el, som stationære computere og gamle skærme.
06.

Tip #6

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen
skyldes ca. 40% af brande forårsaget af elektricitet selve el-installationen. Så EL kan være farligt, hvis man ikke tænker sig om*.
07.

Tip #7

Fyld maskinerne Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt, før du tænder, og vask ved lavere temperaturer. Drop kogevasken. En kulørvask kan klares på 30°C.
08.

Tip #8

Brug tørresnoren og giv tørretumbleren en pause, og brug tørresnoren. Skal du bruge tørre – tumbleren, så sørg for, at vasketøjet forinden er centrifugeret.
09.

Tip #9

Hold styr på temperaturen Hold øje med temperaturen i dit køleskab og din fryser. Jo koldere, jo større er elforbruget. Den korrekte temperatur er 5°C i køleskabet og -18° C i fryseren. For hver grad du sænker temperaturen, stiger elforbruget med op til 5%.
10.

Tip #10

Madlavning Kog dine grøntsager med kun en smule vand, og husk at lægge låg på gryden. Du kan spare op til 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for at drukne dem. Laver du mad i ovnen, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld ovnen op og sluk for ovnen fem til ti minutter før maden er færdig.
11.

Tip #11

Vælg A-mærket Vælg altid A-mærkede produkter, når du skal købe hårde hvidevarer. A+ og A++ for køleskabe og frysere. A’et garanterer lavt vand- og elforbrug**.

*
– Få installeret en HPFI-afbryder, hvis du ikke har en.
– Test jævnligt din HFI/HPFI-afbryder.
– Fastgør dine ledninger til væggen eller fodpanelet.
– Få løse ledninger og stik væk fra børnehøjde.
– Få udskiftet gamle installationskabler, hvor isoleringen er mørnet.

** Husk at hvis din bolig er fra før 1994 så lever den måske ikke op til de krav,
der stilles til din bolig eller virksomheds-domicil i dag.
– Undgå for mange el-apparater på samme stikkontakt.
– Få udskiftet gamle, løse og slidte stikkontakter til nye
med pillesikring.
– Hold dig fra ulovligt arbejde på din elinstallation.
– Hvis el bruges forkert, kan det være farligt for både
mennesker, dyr og ejendele.
– Husk røgalarmer i hjemmet.